Kungul Dağı Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası
- Ayrıntılar
- Kategori: Rotalar
- 19 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı.
- Önder Alioğlu tarafından yazıldı.
- Gösterim: 7517
Bu parkur, Samanlı Dağları’nın doruklarından biri olan Kungul Dağı'ndan, vadiye doğru yoğun ve devasa gürgen ağaçları arasından uzun inişlerden oluşuyor. Kungul Dağı’nın (1.259 m) doruğuna yakın noktalarında bulunan meralar dikkat çekici özellik taşıyor.
Parkurun Özellikleri:
Yürüyüş Yönü ve Parkurun Başlangıç Noktasına Ulaşım:
Kungul Dağı doğa yürüyüşü parkuru rotasına, yani yürüyüşe başlayacağımız noktaya ulaşmak için öncelikle Yuvacık üzerinden Yuvacık Barajı’na (Kirazdere Barajı) doğru devam ediyoruz. Daha sonra bir miktar devam ettikten sonra ilk yol ayrımı olan sola dönüşü ve köy tabelalarını görebilirsiniz. Aksığın, Tepecik ve Serindere köyleri tabelalarına doğru dönmeyerek yolumuza devam ediyoruz.
Daha sonra karşımıza ikinci yol ayrımı olan Servetiye Camii Köyü sapağı gelecek. Buradan da girmeyerek yolumuza devam ediyoruz. Daha sonra ise parkur başlangıç noktasına gelebileceğimiz diğer alternatif yol ile birleştiği fakat bizi yanıltıp Baraja geri döndürebilecek olan bir başka sapağı daha geçerek yolumuza devam ediyoruz.Son olarak Ogzala Çiftliği sapağını da geçerek parkur başlangıç noktamıza ulaşıyoruz.
12 km’lik parkurumuzun bitiş noktası ise başlangıç noktasına 517 m uzaklıktaki ana yol olacaktır. Bu mesafe kat edilerek parkur başlangıç noktasına ulaşabileceğiz.
Parkur toplam 12 km olup orman içi patika ve toprak yollardan oluşmaktadır. Bu parkurun en belirgin özelliği ise gürgen ağaçlarından oluşan orman yapısı içerisinde geçmesidir.
Yürüyüşümüz başlangıç aşamasında 894 mt yükseklikten başlayıp rota boyunca en fazla 1196 mt yüksekliğe ulaşacağız. Tüm parkuru düşünce 635 mt inişli çıkışlı bir rotadan oluşmaktadır.
Güzergah boyunca en 11 belirgin sapak bulunmaktadır. Bu yüzden rotanın başlangıç aşamasından itibaren harita veya navigasyon ile anlık kontroller yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde güzergahtan ayrılmak içten bile değil.
Bitki örtüsü: Ormanlık alan, özellikle gürgen
İstanbul’a uzaklığı: 125 kilometre
Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Orman içi toprak araç yolu niteliğindeki bu parkur için en ideal zaman kış dönemi hariç olan mevsimlerdir. Kışa özel olarak profesyonel rehberler eşliğinde kar yürüyüşü yapılabilir.
Su Durumu: Parkur boyunca birkaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor. Özellikle inişi başladığınızda karşınıza çıkacak derenin kenarında uygun mola alanları bulunmaktadır.
Rotanın Farkı:
· Yürüyüşün çoğu sık orman içinde geçiyor, bir zirveye ulaşmayı beklerken parkurun bittiğini anlamanız güç olabilir.
· Yerlerde yoğun eğrelti otu, göklere doğru yükselen devasa gürgen a¤açlar› ile gerçekten keyifli bir parkur. Haziran ve temmuz aylarında dağ çileklerini, eylül gibi de böğürtlen toplamayı ihmal etmeyin.
· Samanlı dağlarının en yüksek noktalarından biri olduğu için sahip olduğu harika doğayı fark edeceksiniz.
· Yaban hayatı tüm çıplaklığı ile görebileceğiniz bir parkur yürüyüş sırasında yerde sizden hemen önce geçmiş bir ayı izini görmeniz sıradan bir durum.
· Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
· Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.
Koordinatlar:
· Kungul Dağı N40 35 48 E29 56 36 1031 m
· Yayla N40 35 39 E29 57 03 1038 m
· Karadere Sapağı N40 35 24 E29 58 49 910 m
· Kazandere N40 37 24 E29 57 14 635 m
Yanında Getir:
· Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
· Yedek ayakkabı, çorap, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
· Yağmurluk veya panço.
· Tozluk ve baton.
· Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
· Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
· Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
· Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
· Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)
Keşşaf Notu:
· Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
· Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
· Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
· Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
· Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!
Rota Keşif Ekibi: Önder Alioğlu, Furkan Karacan, Sebahattin Yaşa, Ayşe Alioğlu, Haydar Aydın
Not: Etkinlik duyuruları için Keşşaflar’ı ziyaret ediniz.