Serindere - Kız Kulesi Doğa Yürüyüş Parkuru rotası
- Ayrıntılar
- Kategori: Rotalar
- 04 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı.
- Önder Alioğlu tarafından yazıldı.
- Gösterim: 9747
Kocaeli'de doğa yürüyüşü parkurları içerisinde manzara güzelliği ve coğrafyası ile öne çıkan keyifli bir parkur; “Kız Kulesi”. Samanlı Dağları ortasında yükselen bir doruk üzerinde kurulan kale kalıntısına yapılan yolculuk görsel açıdan mükemmel…
Parkurun Özellikleri:
Yürüyüş Yönü ve Parkurun Başlangıç Noktasına Ulaşım:
Kız Kulesi (Kızkalesi) doğa yürüyüşü rotasına, yani yürüyüşe başlayacağımız noktaya ulaşmak için iki ayrı yoldan da Serindere Alabalık Çiftliklerine gidebiliriz.
Kullar ve Doğan Tepe beldeleri üzerinden Serindere’ye gidebileceğiniz gibi,
Yuvacık üzerinden önce Yuvacık Barajı’nı daha sonra barajın sonundaki köprü geçilerek, 100 metre kadar sonra sola dönüşü ve köy tabelalarını görebilirsiniz. Aksığın, Tepecik ve Serindere köyleri tabelalarına doğru dönünüz. Aksığın, Tepecik köylerini geçtikten sonra Serindereye varabilirsiniz. İlk defa bu rotayı kullanacaklar için Yuvacık istikameti tavsiyemizdir.
Kız Kulesi (kız kalesi) doğa yürüyüşü parkuruna, Serindere vadisi içindeki alabalık çiftlikleri ve piknik alanın bulunduğu noktadan başlanır. Serindere’yi oluşturan soldaki kol, Sulardere, (Sultaniye yününden gelir) sağdaki kol Müflisdere’sidir.
Serindere vadisi girişinde bir Hidro Elektirk Santrali bulunmaktadır. Serindere vadisi içerinde dere boyunca yukarı doğru ilerledikten sonra vadi ikiye ayrılır. Sol koldan ilerledikten sonra derenin sağ tarafından yukarıya doğru Kız Kulesi (kız kalesi) zirvesine patika bir yol çıkmaktadır.
Bu patika oldukça dik ve sık bir orman yapısından oluşmaktadır. Çıkış ve inişte profesyonel olmayan katılımcıları zorlayabileceği gibi sakatlanmalara da neden olabilir. Bu yüzden biraz daha uzun olan diğer yolu yani Serindere kanyonuna paralel olarak üstünden devam eden toprak yoldan gitmek bölgeyi tanımak adına daha iyidir.
Bu yol içerisinde 300 metrelik bir adet su tüneli bulunmaktadır. Tünel içerisinde herhangi bir ışık kaynağı bulunmadığı için yanınızda fener bulunması gerekmektedir. Tünel haricinde yol üzerinde geçmeniz gereken birde su geçidi vardır. Özellikle bahar ve kış aylarında bu su geçidinden ıslanmadan geçmek mümkün değildir.
Son olarak İnönü Yaylası 20 km tabelasının da bulunduğu bir köprüden geçerek Kız Kulesi (kız kalesi) noktasına ulaşmak mümkündür. Doğa yürüyüşüne yeni başlayanlar için bu rota daha güvenlidir.
Kız kulesine (kız kalesi) yaklaşık (grubun dinamiğine baplı olarak) 1,5 saatlik dik bir çıkışla varılıyor. Bölgeye hâkim, sarp yamaçları ile 605 metre yükseklikteki Kız kulesi bizlere güzel bir manzara sunmaktadır.
Dönüşümüzü patika yoldan sağ koldaki Müflis deresine inerek yapabileceğiniz gibi sol taraftan Sultaniye yönüne doğru, toprak yolundan dere boyuna inerek, Serindere’ye dönebilirsiniz.
Bitki örtüsü: Ormanlık alan, meşe, gürgen
İstanbul’a uzaklığı: 127 kilometre
Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Patika niteliğindeki parkur, kış harici olan tüm mevsimlerde rahat yürünebilir.
Su Durumu: Parkur boyunca birkaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor.
Rotanın Farkı:
· Yürüyüşün çoğu sık orman içinde geçiyor, Kız Kulesi’ne ulaşıldığında dinlenmek için mükemmel bir yeşil alan bulacaksınız.
· Kızkalesi'nin bulunduğu yer üç yanı uçurum olan bir alan. Kale üzerinde bu uçurum kenarlarında dikkatli olmakta fayda var.
· Serindere Vadisi’ne hâkim harika bir manzarası vardır.
· Eğer biraz şansınız varsa tepeye tam ulaştığınızda muhteşem bir sis sizleri karşılayacaktır.
· Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
· Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.
Koordinatlar:
· Örnekköy N40 38 54 E30 01 11 305 m
· Köprü N40 37 21 E30 03 02 432 m
· Kızkalesi N40 37 54 E30 01 45 601 m
· Müfliz Deresi N40 37 56 E30 01 29 407 m
· Örnekköy N40 38 54 E30 01 11 305 m
Yanında Getir:
· Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
· Yedek ayakkabı, çorap, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
· Yağmurluk veya panço.
· Tozluk ve baton.
· Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
· Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
· Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
· Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
· Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)
Keşşaf Notu:
· Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
· Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
· Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
· Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
· Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!
Not: Etkinlik duyuruları için Keşşaflar’ı ziyaret ediniz.