Keşşaf Önder Alioğlu - Kişisel, WEB, Sosyal Medya, OUTDOOR, Mesleki Eğitim

Keşşaf Önder Alioğlu - Kişisel, WEB, Sosyal Medya, OUTDOOR, Mesleki Eğitim

Makaleler

MEGEP Lojistik Ders Notları

MEGEP Lojistik yeterliliğe dayalı modüler programı açıklaması ve ders notları buradan bulabilir, ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

 

 

Lojistik, çok kısa bir tanım ile ham maddeden tüketiciye kadar bir zincirde, doğru ürünün, doğru miktarda, doğru biçimde, doğru kaynaktan, doğru yolla ve doğru fiyata doğru malzemenin doğru zamanda, doğru şekilde, bulundurulmasını sağlayan faaliyetlerin tümüdür.

Bazı yerlerde lojistik hizmetler bir bütün olarak algılanırken bazı yerlerde de henüz bu tanımın içi doldurulmaya çalışılıyor. Ülkemizde de lojistiği çağdaş tanımı ile buluşturma konusunda çalışmalar yapan birçok dernek ve kurum bulunuyor.

Sektörde faaliyet gösteren şirketler, önceki dönemlerde sadece malların hareketini izlerken, son dönemde depolamanın içine girdiği çalışma şekilleri ile lojistiğin asıl boyutuna doğru taşınmaya başladığı görülüyor.

Lojistik genel olarak dağıtım gerektiren, pahalı zincir mağazalara ulaşan, paletle taşınan ve raflanabilen ürünler için daha popüler olan bir hizmettir. Lojistiğin bel kemiği olan taşımacılık tarafında ise uluslararası taşımacılık yapanların tercihi, karayoludur(uluslararası taşımacılıkta deniz yolu en fazla kullanılan yöntem. Ulusal taşımada kara yolu % 93 oranında kullanılmaktadır). Küçük ölçekteki ihtiyaçlara karşılık verebilmesi, adresten alınıp adrese kadar açılmadan taşınabilmesi ve parsiyel yüklerin birleştirilerek yollanmasına olanak sağlaması, bu tercihin nedenleri olarak sıralanıyor.

Talep gören bir diğer nakliye şekli ise; deniz yolu ile konteyner taşımacılığıdır. Acelesi olmayan, taşıma maliyetinin önemli olduğu mallar için tercih edilen deniz yolunun gelişmesinde de dünyanın her ülkesine deniz yolu ile taşıma yapabilecek ağ yapısının kurulmuş olması önemlidir. Son beş yıldır lojistik sektörünün kombine taşımacılık üzerinde durduğu dikkat çekiyor.

Bu çalışma şeklinin amacı, kısa mesafede kara yolu ile taşınan yüklerin uzak mesafelere demir yolu ve deniz yolu ile taşınmasını sağlamak ve yüklerin aynı kabın içinde farklı taşıma modelleri kullanılarak ulaşacağı yere taşınmasıdır. Gelecekte büyük ölçekli kombine taşımacılık ile büyük lojistik köylerinin kurulması söz konusudur.

Bu ders notları içinde lojistik kavramının tanımı, lojistiğin prensipleri, lojistiğin unsurları, lojistikle ilintili kavramlar, lojistikte temel konular, lojistikte dış kaynak kullanımı ve tarafları ve işlemlerini öğreneceksiniz. Böylece lojistik yönetimi hakkında genel bilgi becerilerinizi geliştirerek gerekli yeterliliğe ulaşacaksınız.

MEGEP Lojistik temel ders notları;

Notlar:

1.          Tüm modülleri üzerlerini tıklayarak indirebilirsiniz!

2.          Konuyla ilgili Powerpoint sunumlarını SUNUMLAR bölümden indirebilirsiniz!