Bolu Yedigöller Doğa Yürüyüşü Parkuru Rotası
- Ayrıntılar
- Kategori: Rotalar
- 09 Ekim 2015 tarihinde yayınlandı.
- Önder Alioğlu tarafından yazıldı.
- Gösterim: 5762
Yedigöller içerisinde barındığı tüm bitki ve hayvan türleri ile bir tabiat harikası olmasının yanı sıra içinize verdiği huzur ile size kendinizi dinleme fırsatı sunacaktır. Fotoğraf tutkunlarına sunduğu cömertlikte cabası…
Batı Karadeniz iklim kuşağındaki havzada İlkbahar serin, yazlar sıcak, Sonbahar kısmen ılık ve kışlar soğuktur. En soğuk ay ortalama +1 °C ile Ocak, en sıcak ay ortalaması +19 °C ile Temmuz'dur. Yıllık yağış ortalaması 629 mm.’dir.
Batı Karadeniz Bölgesi'nin oldukça engebeli bir yöresinde bulunan Yedigöller Tabiat Parkı’nda irili ufaklı göller, orman denizini andıran zengin bitki örtüsü, göllerde yaşayan alabalıklar ve ve bu değerlerin yarattığı rekreasyonel kullanım potansiyeli ana kaynak değerleri oluştururlar. Genellikle sahanın jeolojik yapısı serpantinlerinden ve volkanik kayaçlardan oluşmuştur. Bölgedeki göller; yer hareketleri sonucu kayan kitlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucu suların ardada birikmesi ile oluşmuş heyelan gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.
Etkili koruma ile milli parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap gibi yaban hayvanı türleri bulunmaktadır. Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu, 1969 yılında bu milli parkta kurulmuş olup, ülkemizde yayılmasında örnek teşkil etmiştir.
Rekreasyon açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur. Ayrıca kampçılık, günübirlik piknik, doğa yürüyüşü gibi uğraşların yanında, fotoğrafçılık için de ziyaretçilerine zengin peyzaj güzellikleri sunar. Milli park içerisindeki farklı büyüklük ve normlardaki saf kayın veya karışık (kayın-karaçam-meşe) ormanlarıyla çerçevelenmiş üst üste dizilmiş göller, Kapankaya manzara seyir terasından farklı renk-doku- tek tür çeşitliliği içerisindeki eşsiz peyzaj güzellikleri, irili ufaklı şelaleler, Karaçam Anıt Ağacı, çok sayıda doğal su kaynakları, geyik üretme sahası, Köyyeri tepesindeki halen kalıntıları görülen tarihi dinlenme yeri, özellikle sonbahardaki flora çeşitliliğinin sergilediği farklı renklerdeki peyzaj görüntüleri görülmeye değer yerlerdir. Kapankaya manzara seyir terasına çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün olduğu gibi, yol kenarındaki levhaların bulunduğu yerden patika takip edildiğinde Karacak Anıt Ağacı görülebilir. Geyik üretim alanı da ziyaret edilebilecek yerlerdendir. Milli park günübirlik rekreasyonel faaliyetlerden piknik, doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı gibi aktivitelerin gerçekleştirilmesine oldukça uygun olup, bu faaliyetler düzenli bir şekilde gerçekleştirilmekte ve kontrol edilmektedir. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılık yapanlara da geniş kullanım imkanları sunulmaktadır.
Parkurun Özellikleri:
Yürüyüş Yönü ve Parkurun Başlangıç Noktasına Ulaşım:
Yedigöller Tabiat Parkı Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu ilinin kuzeyinde ve Zonguldak ilinin güneyinde yer almaktadır.Ankara- İstanbul karayolunun 152. km'sinden Yeniçağa ve 190. km'sindeki Bolu il merkezinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır.
Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı (karla) kapalı olduğundan ulaşım, Yeniçağa-Mengen-Yazıcık veya Devrek-Yazıcık üzerinden yapılır. Bolu iline 42 km uzaklıktadır.
Yedigöller Tabiat Parkı’na geldiğimizde aracımızı Deringöl mevkindeki park alnına bırakabiliriz.
Doğa yürüyüşü için izleyeceğimiz rota Deringöl, Büyükgöl, Seringöl, Şelale, Gülen Kayalar, Dilek Çeşmesi, Nazlıgöl, İncegöl, Sazlıgöl, Kurugöl ve Pisagor ağacından oluşan rota olacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi doğa yürüyüşü için parkurumuz başlangıç noktası Deringöl olacaktır. Parkur bitim yeri de yine aynı nokta olacaktır. 5.27 km’lik parkurumuzu yaklaşık 3 saatlik bir sürede tamamlıyoruz.
Grubun yapısına ve zamana göre fırsat bulunduğu takdirde tüm gölleri tepeden görebileceğimiz Kapankaya Seyir Terasına ve Anıt Ağaç’a gidilebilir.
Yürüyüşümüz başlangıç aşamasında 793 mt yükseklikten başlayıp, rota boyunca en fazla 934 mt yüksekliğe ulaşacağız. Tüm parkuru düşünce 306 mt inişli çıkışlı bir rotadan oluşmaktadır.
Güzergah boyunca açıklayıcı tabelalar bulunmaktadır. Bu sayede kaybolmanız neredeyse imkansızdır.
Yedigöller Tabiat Parkı içerisinde önceden rezervasyon yamak kaydıyla konaklayabileceğiniz bungolow tipi tesisler bulunmaktadır. Bununla beraber özellikle yaz ve ilkbahar aylarında çadırla konaklama yapabileceğiniz bir çok alanda mevcuttur. Çadır başına konaklama bedeli 20tl’dir.
Yine ekmek arası köfte tarzı fastfood yiyecek satışı yapan bir adet büfe de Yedigöller Tabiat Parkı içerisinde hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra isterseniz sizde bizim tercih ettiğiniz gibi bir ateş yakıp Yedigöller Menemen’i (Patenti Keşşaflar’a aittir.) de yapabilirsiniz!
Son olarak Yedigöller Tabiat Parkı girişi ücreti alınmaktadır. Bu kişi, araç, minibüs ve otobüs olarak farklılık göstermektedir.
Bitki örtüsü: Milli parkta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.
İstanbul’a uzaklığı: 304 kilometre (3 saat 54 dk)
Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Orman içi patika ve toprak araç yolundan oluşan bu parkur için en ideal zaman kış dönemi hariç olan tüm mevsimlerdir.
Parkur kolay derece zorluğa sahiptir. Bu nedenle katılım her yaşa açık olacaktır.
Su Durumu: Parkur boyunca birkaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor.
Rotanın Farkı:
· Yürüyüşün tamamı eşsiz bir doğa içinde geçiyor, dinlenmek ve fotoğraf çekmek için mükemmel bir tabiat parkı.
· Rota boyunca çok güzel bir kamp alanları bulunmaktadır.
· Yedigöller Tabiat Parkı’nı görenleri büyüleyen, harika bir manzarası vardır. Her göl kendine has yapısı ile harikulade görüntüye sahiptir.
· Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
· Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.
Koordinatlar:
Harita:
Önemli Not:
Yedigöller Tabiat Parkı birbirinden güzel bitki ve hayvan türlerini içinde barındıran eşsiz bir doğa harikasına sahiptir. Ayrıca manzara güzelliği bakımından eşi bulunmaz.
Yanında Getir:
· Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
· Yedek ayakkabı, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
· Yağmurluk veya panço.
· Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
· Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
· Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
· Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
· Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!
Keşşaf'ın Notu:
· Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
· Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
· Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
· Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
· Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!
Rota Keşif Ekibi: Önder Alioğlu, Ayşe Alioğlu, Furkan Karacan, Fatih Büyükkol
Yazan: Keşşaf Önder