Menekşe Yaylası
- Ayrıntılar
- Kategori: Rotalar
- 06 Eylül 2014 tarihinde yayınlandı.
- Önder Alioğlu tarafından yazıldı.
- Gösterim: 6351
Yaklaştığınızı menekşeler içinden yükselip, burnunuzun ucunda uçuşan kelebeklerden anlayacağınız yayla…
Kocaeli Başiskele ilçesine bağlı Menekşe Yaylası İstanbul'a 135 km uzaklıktadır. Başiskele'ye 15 km, İzmit'e ise 30 km'lik mesafede yer alıyor. Samanlı Dağı’nın eteğindeki Menekşe Yaylası, halkıyla, iklimi ve Coğrafyası ile Karadeniz gibidir.
Zaman zaman nefes almakta zorlanabilecek kadar uzun tırmanışlar gerektirdiği için aynı tempoda yürüyerek kısa molalar vererek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Yaylaya çıkmak için iki ayrı rota izleyebilirsiniz:
İlk rota Yuvacık barajının kenarından alabalık tesislerine kadar geliyorsunuz. Bu yoldan devam ediyorsunuz ve Servetiye Camii köyünü geçtikten sonra Aytepe tabelasından sağa dönerek 1km sonra parkurun başlangıç noktası olan Aytepe’ye ulaşıyorsunuz.
Buradan 1,5 kmlik zik zak çizerek orman içi araç yolundan Veysel Dayı’nın yeri olarka bilinen Su deposuna iniyoruz.
Bu kısa fakat keyifli yol, yürüyüşe ısınma, gurup dinamiğini sağlama adına güzel bir başlangıç oluyor. Hatta bu yol üzerinde bulunan ve yoldan ayrılarak küçük bir patikadan kısa bir sürede ulaşabileceğiniz Cirbin Ali Mağazarasını da ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Özellikle yaz sıcak havalarda mağaranın önünde durup içeriden gelen soğuk hava ile serinlemek gerçekten de çok keyifli bir deneyim.
Veysel Dayı’nın yerinde (eski su deposu) ahşaptan yapılmış o doğal ortamda kısa bir mola verip hem çay içebilir, hem de mataralarınızı dağdan gelen soğuk su ile doldurabilirsiniz. Ayrıca kış yalarında da arkadaki şömine karşısında ısınıp sıcak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ayrıca burada da Veysel Candan mağarasını ziyaret ederek rotanıza macera ekleyebilirsiniz.
Menekşe yaylasının parkuru asıl su deposunun yanında bulunan Soğukdere üzerindeki ahşap köprüden karşıya geçerek başlıyor. Artık tamamen doğa içerisinde küçük bir patikadan yukarı doğru devam edilir. Parkur oldukça dik, birçok yerde ancak ağaçlara tutunup kendinizi yukarı çekerek devam edebileceğiniz bir yapıya sahip.
1 – 1,5 saatlik bir tırmanışın ardından Şahin tepesi denilen kaylıkların bulunduğu ve üzerinde oturup hem dinlenip, hem de muhteşem manzaranın keyfine varabilirsiniz bir mola yeri olarak değerlendirebilirsiniz. Karşınızda Beşkayalar Kanyonunu alarak muhteşem fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Mola sonrası Kayalıkların sol tarafındaki patikadan yürüyüşümüze devam edebiliriz. Bu patikada yaklaşık bir saatlik bir yürüyüşten sonra toprak, orman içi araç yoluna çıkıyoruz, buradan sağa dönüp kısa bir yürüyüşten sonra Menekşe yaylası tabelası görünecek ve sağa döneceğiz.
Dar bir patikadan aşağı indiğimizde karşımıza Karpuz deresi ve Papaz çayırına ulaşıyoruz. Derenin üzerindeki tahta küçük köprüden karşıya geçebilirsiniz. Genelde bu çayırda köylüler hayvanlarını otlatmaktadır ve çayırın sol tarafında bir çeşme bulunmaktadır. Papaz çayırı kamp yapmak için de ideal bir yerdir.
Genelde Menekşe yaylasını burası zannediliyor ancak yaylaya çayırın sağındaki patikadan kısa süreli bir tırmanışla ulaşıp Karadeniz Yayla yaşamını yansıtan yayla evlerini görebilirsiniz. Dilerseniz yaylanın düzlüğüne ulaştıktan sonra toprak yoldan yukarı doğru devam ederek yaylanın kuzeyinde 1073m yükseklikte bulunan Bayraktepe’den manzaraya da göz atabilirsiniz. Yaz aylarında gittiğinizde dağ çileği ve böğürtlen toplayabileceğinizi unutmayın.
İkinci rota ise İzmit Gölcük eski yol (sahil şeridi – Sefa Sirmen Bulvarı) üzerinden Gölcük istikametine dönerek devam ediyor. Seymen sapağından girerek Bahçecik’e doğru gidilmektedir.
Seymen sapağından yukarı doğru önce asfalt ve yaylaya yaklaştıkça orman içi toprak yola dönen bir araç yolu bulunmaktadır. Kimi yerlerde zorlanmalarına rağmen yaylaya kadar bu yoldan araçla çıkılabilir.
Yürüyerek ise yaklaşık 14 km orman içi araç yolu takip edilebilir. Ayrıca Sıcakdere Kanyonu girişi de bu rota üzerinde bulunmaktadır.
Parkur üzerinde sırasıyla Menekşe Yaylası, Papaz Çayırı, Şahin Tepesi, Veysel dayı’nın yeri, Aytepe güzergahlarından geçilir.
Yanında Getir:
· Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
· Yedek ayakkabı, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
· Yağmurluk veya panço.
· Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
· Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
· Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşalarını bilgilendiriniz.
· Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
· Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)
Rotanın Farkı:
· Yürüyüşün çoğu orman içinde geçiyor, yaylanın altındaki dere kenarı yeşil alan dinlenmek için mükemmel. Ayrıca Beşkayalar Kanyonu‘nu kuş bakışı seyredebiliyorsunuz.
· Eğer grubun performansı iyi ise yürüyüş Beşkayalar Kanyonu‘nu içine alacak şekilde uzatılabiliyor. (Bu durumda bitiş noktası alabalık tesislerinde olacaktır.)
· Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
· Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.
· Parkur orta seviyelidir. Yaklaşık 45 dakika süren bir yokuş var. Sadece burada biraz zorlanabilirsiniz. Gerisi normal.
Koordinatlar:
Aytepe N40 36 02 E 29 56 06 955 m
Su istasyonu (Veysel Dayı’nın Yeri) N40 35 34 E29 55 88 717 m
Papaz Çayırı N40 35 04 E 29 54 52 855 m
Menekşe Yaylası N40 35 15 E 29 54 42 913 m
Bitiş Aytepe N40
Keşşaf Notu:
· Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
· Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
· Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
· Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
· Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!
Not: Ayrıntılı bilgi ve etkinlik duyuruları için Keşşaflar’ı ziyaret ediniz.